Името ми е Трифон, отечеството ми – село Кампсада, близо до

...
Името ми е Трифон, отечеството ми – село Кампсада, близо до
Коментари Харесай

Христос е моята вяра, Христос е моята похвала и венец на моята слава ╫ Свети ТРИФОН

„ Името ми е Трифон, отечеството ми – село Кампсада, покрай град Апамея, богиня на ориста или фортуна, както вие казвате, не признаваме, тъй като имаме вяра, че всичко става по Божия промисъл и Неговата неизказана премъдрост, а не от фортуна, и не зависи нито от придвижването на звездите, нито от случая, както вярвате вие. В живота си се управлявам от своята свободна воля, служейки само на Христа. Христос е моята религия, Христос е моята хвалба и венец на моята популярност. ”

 (St. Trifon, St German Prespa Church 1743)

Св. Трифон Чудотворец e уважаван като изцелител и настойник на земеделието. Името на светеца е от гръцката дума τρυφή – мекота, деликатност, тактичност. Св. Трифон е раннохристиянски страдалец, уважаван през днешния ден както от Православната, по този начин и от Римокатолическата черква. Основен център на култа към св. Трифон във Византия са Мала Азия и Константинопол. През 1204 г. кръстоносците отнасят мощите на светеца от Константинопол в Рим и това спомага неговата популярност да се популяризира и на Запад. Произходът на традицията св. Трифон да бъде настойник на земеделието и особено на винарството може да се отнесе към 10 в.

Св. Трифон се родил по времето на император Гордиан (първата пол. на 3 в.) Като дете отглеждал гъски, само че още от дребен се прочул с лечителските си качества. Лекувал разнообразни заболявания, гонел неприятните духове от хората. 
Мълвата за него стигнала чак в Рим. Извикал го самият римски император Гордиан (властвал 225-244 г.) да излекува болната му щерка. Момичето – красиво, мъдро и надарено – страдало от незнайна и тежка душевна болест. Когато пристигнал в Рим, Трифон бил на 17 години. За малко време той прогонил заболяването на императорската щерка. Славата му се разчула надлъж и нашир. Когато го питали по какъв начин е съумял да излекува момичето, отговарял: " С божия помощ. " Хората му повярвали и мнозина се покръстили. Императорът го надарил обилно, но на него не му трябвало благосъстояние. Раздал го без излишък на всички небогати, около които минал на връщане за дома. Въпреки известността си на врач, Св. Трифон починал страдалчески по времето на император Декий Траян (властвал 249-252 г.). Римският императорски наместник Аквилин изискал от Трифон да се откаже от християнската си религия, само че светецът-лечител не склонил. Изтезавали го грубо и три пъти го изправяли пред съда, с цел да се отхвърли от своя господ и да принесе жертва на езическите богове, а той три пъти отказвал да го стори. Накрая палачите му го обезглавили с меч. Светецът бил едвам на 21 години.

 (Свети Трифон, Икона на зограф Димитър от Созопол, 1857 г.)

Празникът

В българския национален календар 1 февруари е денят на Трифон Зарезан – патрон освен на лозарите, само че и на градинарите, с цел да не ядат инсекти зелето и другите растения. Почитат го още и кръчмарите.

Според националните обичаи се меси ритуален самун, декориран с направени от тесто натежали от плод гроздове, някъде го украсяват с цвят на лоза. Стопанинът на дома потегля за лозето с мъжете и носи чисто нова торба, в която са поставени самун, варена кокошка, пълнена с ориз или булгур, бъклица вино, светена вода, пепел от трапезата от Бъдни вечер. Подрязват се лозята. Лозарят се обръща на изток, прекръства се и отрязва няколко пръчки от един или от три корена, които избира от средата или от ъглите на лозето. Със светената вода и пепелта ръси за изобилие. На отрязаното място полива с вино и благославя: " Колкото капки, толкова коли грозде. " С отрязаните клончета мъжете украсяват калпаците си, бъклиците с вино, иконите у дома. Слага се обща мъжка софра в лозята. Всеки оставя, каквото е донесъл. Мъжете избират Трифон – цар на лозята. Най-възрастният слага в средата три подрязани пръчки и китка босилек, вързана с червен конец. На някои места в средата на лозето изравят дупка и в нея закопават светената вода – да не бие град. 

От Трифоновден стартират Вълчите празници. Връзват се ножиците у дома, с цел да са завързани устите на вълците. 

Поверия и предсказания

Какъвто човек първо срещнеш на улицата на Трифоновден, подобен ще е шансът ти през годината.

Ако сутринта на празника е слънчева и ясна, годината ще е плодородна. Ако времето е хубаво и ясно, такова ще е то през цялото лято. Ако денят е явен от сутринта, лозята би трябвало да се подрязват рано, а в случай че е заоблачен – по-късно. Ако вали дъжд – добре е за виното и царевицата, в случай че вали сняг – ще са положителни пчелите, в случай че грее слънце – добре е за житото и коприната. Ако вали дъжд, пролетта ще е дъждовна. Ако има мощен проливен дъжд, вино ще цялостни бъчвите. 

Честит празник на всички именници!

Изображения: Wikimedia Commons

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР